Tuesday, April 23, 2013

Aktiviti bulanan Nina: masuk wad

Sekali lagi, Nina diwadkan. Menurut Umi, pagi tadi masa nak hantar Nina ke Taska, dia dah batuk-batuk tapi tak teruk. Dalam pukul 10am camtu,, Umi plak rasa tak sehat dan ambik MC. Dandan time tulah, cikgu Nina call Umi dan kata Nina batuk-batuk dan suhu badannya mula naik. Umii ambik Nina dan terus bawa ke spital.
Di spital, kadar oksigen Nina rendah. Dah bagi bantuan oksijen sebanyak 5liter pun, cuma naik takat 95%. Oleh sebab itu, Nina ditahan wad.
Abi sampai 5minit kemudian. Abi pun take over tugas Umi yang by that time dah rupa macam orang kena buatan orang (tu dia perumpamaan...)
Sebelum naik ke wad, Xray dada Nina diambil. Sampai diwad, lepas satu-satu, doktor tanya soalan tak relevan yg sama seperti apa perkataan yang Nina dah boleh sebut atau bolehkah Nina buat lukisan pada Abi yang dah memang tak berapa nak waras sebab menahan sakit tekaknya.
Menjelang pukul 830pm, dah dapat teori apa masalah dengan Nina. Kabarnya, Nina kena minor lung infection dan diorang cuma kasi ubat demam dan ubat asthma tu yang perlu diberi pada Nina setiap 4jam. Berpuas hati dengan teori yang diberikan, Abi berlari ke wad kecemasan untuk mendapatkan ubat sakit tekaknya.
Sejam lebih Abi dok menunggu, barulah tiba giliran. Masuk-masuk bilik rawatan, para doktor kebanyakannya berfacemask dan terbersin-bersin. Abi terus cerita apa masalah. Doktor kata Abi ada tonsil bengkak dan kasi antibiotik, ubat panadol dan ubat kumur-kumur.
Moga-moga kesihatan Nina kembali pulih dan tekak Abi tak sakit lagi by besok sebab semua orang ada banyak keje.
Tapi, buat masa ini, Abi nak tidokan Nina dulu dan kita sambung lagi di lain kali...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Saturday, April 20, 2013

Amaninas Looking over #JackJack for a while


Kakak-kakak yang bertanggungjawab...
 
#JackJack becok lately. Tak pasti dia nanges ke, borak ke, komplen ke...

Nina pandai layan adik. Tengok mainan-mainan yang dia susun

Aya pulak memantau keadaan sekeliling






#JackJack rimas orang memekak-mekak keliling dia


Nina terus melayan #JackJack


Bagus Nina ni... Now, mana Aya?
Opocot!! Budak Aya niiiii!!!!

Friday, April 19, 2013

Ali paham omputeh?

video
Biasanya, Abi dan Umi akan agah #JackJack. Dan #JackJack akan layan dan senyum-senyum macam biasa.
Tapi lately, kami baru tahu yang #JackJack mendengar dengan lebih fokus jika kami agah dia guna bahasa omputeh. Tengok video ni. Matanya bulat mendengar Abi cakap omputeh dengannya...
Hokayyy...
Tengok tu mata dia. Cam pahammmm jer


Kakak Nina cuba mengajar #JackJack cara tengok jam

Aya cuba memakai jamnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...