Wednesday, May 30, 2012

Amaninas terrorizing the house (again)

A video and some pictures taken, showing Amaninas terrorizing the living room while waiting Umi finish cooking lunch.

At the back, you can see the walls decorated with mysterious scribblings and writtings, done by the Amaninas. We still lack the expertise and knowledge to decipher what their messages were, hence we still keep it in its mint condition. Only that both of them keep adding on it so Abi have to take pictures oof it to keep tracks with the timeline. Whatever.


The video showing Myra, trying to explain something to Abi. Lately Abi is reported to be seen talking to himself in Myra-language.


Sekian...*sigh*


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, May 29, 2012

Nina at PlayGround

Petang Ahad lepas, Nina berjaya memujuk Abi untuk menemankan beliau untuk keluar bermain di luar rumah. Nina yang walaupun kelihatan mmenguap-nguap petang tu, tidak mahu tidur malah asyik meninjau-ninjau ke luar pintu bila terdengar suara anak-anak jiran bermain di luar. Myra pula sudah tertidur kerana terlalu lasak sejak dari pagi. Maka petang tu, Nina ajerlah yang keluar jalan-jalan.


Mula-mula main depan umah jer. Masa tu, perlawanan street soccer sedang berlangsung. Nina seperti kebiasaannya terus mengejar-ngejar bola yang disepak, seraya mengganggu team bola yang diketuai oleh Adam, anak aka sebelah. Setelah meneliti keadaan sekeliling, Abi berpendapat, lebih baik bawak Nina ke playground. Boleh jugak Nina main buaian.


Selang beberapa tapak kami melangkah ke playground, Puteri dan Maya (adik-adik Adam) meminta izin nak follow kami. Dan seperti sebelumnya, Abi permisi. At least Nina ada gak teman.


Sesampainya di playground, orang tak ramai. Mungkin baru pukul 630pm atau orang semua sibuk pulang ke kampung sebab cuti sekolah dah mula. Nina, Puteri dan Maya memulakan sesi petang tu dengan main buaian. Lepas tu Puteri dan Nina main kejar-kejar tawaf playhouse. Maya pulak berlatih superman di buaian. Abi yang memang terkenal dengan kepemalasannya, sekadar memantau dari jauh, dari sebuah bangku sumbangan Umno Cawangan Seremban selatan.


Kelihatan di court volleyball, abang-abang tunggu timing nak mula main bola tampar. Pemain-pemain amatur memang suka dengar azan Maghrib sebagai tanda nak mula main. Yang menariknya, ada 8 orang pemain dan 4 pakai baju biru BN, sementara 4 lagi pakai baju kuning ala-ala #Bersih. Cam simbolik pulak, bisik Abi dalam hati melayan kepala.


Tengah Abi sibuk senyum sensorang, Nina and the gang terjerit-jerit panggil Abi. Rupanya mereka nak main buaian dan mereka nak Abi tolong tolakkan. Maka Abi pun melayanlah menolak tiga anak dara comel tu main buaian. Bila dah pukul 7pm, Abi beri isyarat dan mereka bertiga berhenti bermain dengan patuh dan berjalan bertiga-tiga menuju ke rumah semula.


Malam tu Nina tido awal. Pukul 9pm lagi dah tido. Yang tak bestnya, pukul 12malam dia terjaga semula dan sampai pengsan Abi melayannya nak kasi dia tidur semula...


Sekian.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, May 17, 2012

Amaninas when Umi's gone


Semalam and arini Umi pegi training kat PD. Ini bermakna malam tadi Amaninas spent a night with Abi, without Umi.

Masa Abi ambik dari umah babysitter petang semalam, Amaninas cam biasa jer, aktif. Akak yang jaga tu kata Myra dok gosok-gosok mata dia. Taktau masuk ulat ke, masuk abuk ke. Abi tengok, mata Myra merah sikit tapi takde yang series. Bukak-bukak jer pintu gate umah babysitter, berlari Nina and Myra balik ke rumah. Tak pandang belakang lagi dah.



Amaninas sampai-sampai jer kat umah, Abi sogok dengan candies

Mata Myra yang ala-ala seksi gitu
Petang tu Abi layan Amaninas main-main dalam umah sementara tunggu time nak mandi. Sempat jugak curi-curi masak simple dinner untuk malam nantik. Lepas azan maghrib, Amaninas mandi. Lepas mandai, dah wangi, dah berbedak apa sumer, kami semua pun makan. By this time, baru pukul 930pm.

keadaan matanya tidak menghalang Myra dari mengunyah...

Nina tak pandang kiri kanan

Oops? Dia pandang, laaa

Haa? Mana nak pegi? Habiskan candy dulu!


Lepas makan, Amaninas dok termenung depan tivi. Abi browse channel tivi takde yang memberansangkan tumbesaran otak, maka Abi bukak muvi. Seperti biasa, Nina mengesyorkan Puss in Boots, disecond oleh Myra. Lepas buka muvi, Amaninas terus position diri masing-masing depan tivi.

Sementara diorang tengah diam tengok muvi, Abi ambik kesempatan nak kemas dapur dan sidai baju diorang yang tak sempat kering semalam. Ada satu part tu, Amaninas tetiba senyap. Bila Abi tinjau, rupa-rupanya Amaninas tengah baca buku (dalam gelap). Nina baca flyers. Myra koyakkan buku (macam biasa). Bila dah boring flipping over pages, diorang ambik pencil color dan mula menconteng. Dinding.


Myra nak curi perhatian dengan baca sokkabar depan Abi

Bila panggil Myra pekap muka tanda malu

Flippin pages

Tanya kat Abi perkataan yang dia tak tau nak eja

Meanwhile, Nina sedang leka dalam 'seat recaro' dia

Layan movie "Puss in Boots"


Lepas kena marah kat Abi, barulah Amaninas duduk depan tivi semula dan fokus pada muvi. Namun sekejap ajer bila Myra bangun dan berdiri depan tivi tatkala scene Puss celen joget dengan kucing betina tu. Lepas letih suruh Myra ke tepi sebab Myra menghalang tivi, Nina pun turut serta menari. Tak lama kemudian, Abi pun join sekali.

Lepas dah letih menari, tibalah masa menggomol Amaninas kasi diorang selesa nak tido. Sambil tu masak air nak buat susu diorang. Gomol-gomol depan tivi sampai diorang tolak dan cucuk lubang Abi. Masa diorang semput ambik napas, Abi lari kejap ke dapur buat susu.


Myra masa ni dah ada kat sebelah kanan tu

Tak lama lepas dia terbaring depan tivi, Myra bingkas bangun
dan memulakan 'tugasnya'



...menyepahkan mainan

"Aya! Takmo sepahkaaan!"

Myra menghalang pemandangan Nina

Myra joget depan tivi


Nina memula tu marahla, lelama dia pun keluar dari seat..

...Dan join menari sekali...

Lepas aktiviti menari, dengan Abi, dengan Amaninas pengsan depan tivi...


Seremban Selatan aman damai seketika masa Amaninas isap susu. Memula Nina abes dulu. Diikuti dengan Myra. Duadua dah pandai taruk botol atas meja bila dah habes isap. Pastu kami semua dok baring-baring depan tivi sampai tertidur.

Dalam pukul 1am, Abi terjaga dan menyediakan tempat tidur dengan proper. Tak lama lepas tucking Amaninas, Myra terjaga dan meraung. Dari gayanya, dia macam nanges cari Umi. Abi tak ambik risiko dengan tunggu lama. Terus ajer melompat ke dapur, buat sebotol susu lagi dan sumbat mulut Myra. Senyap terus. Tak lama lepas tu,  Nina plak bangun sebab pampers dia dah penuh. Lepas cebok, tukar pampers n kasi gangliosida sebotol, Nina pun sambung tido. By that time, dah pukul 430am dah.

Abi terus ajer mandi dan bersedia untuk pergi kerja. Pagi tu hujan renyai. Lepas hantar Amaninas ke babysitter, Abi pun bergegas ke tepi jalan, menunggu bas nak ke opis.

Sekian, Abi melaporkan untuk Buletin Utama, Amaninas

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, May 13, 2012

Sepetang di Seremban Selatan

Petang Ahad, cam biasa, Amaninas akan dibawa keluar beramah mesra dengan boys n girls in the hood. Acara pada petang ni ialah 'baling selipar' dan nampaknya ramai yang akan turut serta. Amaninas dah memang kat luar, sambil menanti Umi menukar kepada jersi yang lebih sesuai sebelum turut serta.


Perlawanan baling selipar bermula tanpa raguragu. Nina selaku referee sentiasa berada di tengah-tengah battle field bagi memastikan semua orang susah nak mengelak-elakkan dia. Myra pulak yang tadi OK jer main kejar-kejar dengan Abi, tetiba berubah menjadi sotong tak bertulang sebaik Umi melangkah kaki ke scene. Myra merengek-rengek memeluk kaki Umi nak dukung. Umi selaku ibu mithali terpaksalah mendukung baby manja tersebut.


Takde apa yang menarik selain mengelak-elak orang yang lalu lalang tetiba ke kawasan berlangsungnya baling selipar pada petang ini. Angin bertiup agak sepoi-sepoi mendinginkan suasana Seremban Selatan yang berbahang sejak dua menjak ini.


Dan sempena Hari Ibu, Abi dan Amaninas nak ucapkan Selamat Hari Ibu kepada Umi yyang sabar, gigih dan berkorban segalanya dalam memastikan kami semua bahagia. Semoga Allah menjaga dan menyayangi Umi selama-lamanya.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, May 11, 2012

Bantal Busuk Aya

Kalau Nina dengan 'awu'nya (blanket), Myra atau lebih impak jika dipanggil 'Aya' ini dilaporkan dilihat mengunyah bucu bantal.

Di sini di lihat Aya mengunyah dan menghisap bucu bantal berwarna hijau. Baiknya pada Aya kita ni, dia tak memilih bantal, asalkan ianya saiz-saiz sepemeluk dia (macam saiz bantal hijau tu laa). Ada lagi dua bantal macam tu warna putih. Semuanya ada 3. Umi dan Abi belajar banyak dari pengajaran 'awu' si Nina apabila Nina meraung tatkala dia nak awunya time awu dalam mesin basuh dicuci.

Apapun, cukuplah setakat ini update untuk Myra. Lain-lain takde melainkan Aya semakin manja dengan Umi, dah pandai turun-naik tangga, dan punyai senyuman yang menawan. Sekian.

Abi

Published with Blogger-droid v2.0.4

Amaninas tonton Boboi Boy

video
Lazy Sunday evening,
Just had their bath,
Limping in front of the TV
Watching their favourite series.

Myra joined her sister on the floor
Taking with her her lil pillow
These two girls are my joy
Whenever I'm feeling low

Words could not describe
How much emotions I have for you guys
And I hope all of these things,
Will help as the days go by...

Monday, May 7, 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...