Friday, March 15, 2013

Nina warded (lagi)

Isnin 4 Mac 2013 Nina ke Taska macam biasa. Petang tu Abi ambik pun cam biasa. Malam tu masa tidur, Nina terbatuk-batuk dan terjaga sambil menangis. Abi perati yang Nina macam menghadapi kesukaran bernafas. Suhu badannya pun macam naik sikit. Abi cuma bagi Nina minum air, sapu Vicks kat dada dan Nina tidur sampai pagi.
Selasanya, Nina tak ke Taska. Nina kelihatan aktif macam biasa berpadu tenaga dengan Aya menyepahkan barang mainan keliling rumah. Pada waktu petang, Umi mendapat panggilan dari Taska, meminta kami check Nina untuk simptom Hand Foot Mouth Disease. Ia dikesan dengan ruam di celah kuku jari dan tangan, keliling bibir serta ulser dalam mulut. Nina tidak menunjukkan apa-apa tanda telah dijangkiti. Alhamdulillah.
Pada waktu malamnya, masalah sesak nafas Nina start. Nina cuba memejamkan matanya, tapi kelihatan perut dan dadanya yang berombak, seolah sukar nak bernafas. Abi yang pernah melihat Uncle Ajak mengidap asma masa kecik-kecik dulu, dah rasa nak bawak Nina ke wad kecemasan jer. Tapi tah kenapa, Abi dan Umi ambik keputusan untuk tunggu sampai pagi. Pagi tu masa check suhu badan, naik ke julat 38.7celcius. Tanpa berlengah, Nina dan Abi naik motor menuju ke Hospital Tuanku Jaafar ke wad kecemasan.
Di sana, kami terus diarah ke zon kuning (separa kritikal). Didapati kadar degupan jantung Nina masih normal walau rendah, cuma kadar oksigennya agak rendah iaitu 92%, 3% rendah dari paras normal. Doktor bagi treatment gas sejuk tu. Tak OK jugak. Hidung Nina disumbat oksigen, dan diberi ubat demam. Nina dihantar ke bilik Xray untuk check peparu.
Hasil Xray mencadangkan yang peparu Nina mungkin ada jangkitan kuman. Tambahan pula, suhu badan Nina masih tak turun walau dah makan ubat. Akibatnya, Nina ditahan diwad untuk pemeriksaan lanjut.
Nina kena masuk air. Masa cucuk nak masukkan tube tu, darah Nina juga diambil. Hasil pemeriksaan darah, doktor mencadangkan untuk menyuntik antibiotik pertama pada Nina. Cuma masalahnya, ia disuntik pada 4pagi. Apapun, Alhamdulillah pernafasan Nina pada malam itu lebih baik berbanding malam sebelumnya.
Pagi itu, doktor check dan berpuashati dengan peningkatan keadaan Nina. Tiub air dicabut dan dos antibiotik diberi melalui oral sebab Nina takde masalah nak makan. Menjelang 11pagi, taraf kesihatan Nina nampak dah semakin baik. Doktor kata, Nina mungkin kena tahan untuk dua hari lagi. Bila dah dengar camtu, Abi pun setset dengan Umi agar Umi pulak jaga Nina kat hospital sebab Abi kena balik dan mandi.
Umi pun sampai, Abi pun nak gerak balik umah. Sebelum tu, Abi singgah di kafetaria HTJ untuk makan tengahari. Baru nak suap nasi, Umi kata Nina dah boleh keluar. Maka tak jadilah Abi nak balik rumah. Makan-makan, terus naik balik.

Itulah dia, adventure Nina dan Abi di wad HTJ yang terbaru. Nina, Nina...

Published with Blogger-droid v2.0.10

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...